4 situaties om je bedrijf te verkopen

Bijna niemand met een eigen bedrijf, wil zomaar zijn bedrijf verkopen. Je eigen bedrijf was waarschijnlijk je droom die is uitgekomen, maar toch kan er op den duur het moment komen dat het verstandiger is om je bedrijf toch te verkopen. Soms is het zelf enorm verstandig om deze stap te zetten. Bijvoorbeeld als je op een winstgevend moment er voor kiest om je bedrijf in de verkoop te zetten en niet te lang vast te houden. 

Toch is het nog een hele taak om je bedrijf op een juiste manier te verkopen. Er komt een hoop bij kijken om het zo rendabel mogelijk te maken. Weet je zelf niet zo goed welke stappen je moet ondernemen om op een goede manier uit te stappen? Wij helpen je alvast op weg.

Slechte prestaties van je bedrijf

Een van de situaties waarbij het verstandiger is om je bedrijf te verkopen, is als deze slecht presteert. Heb je maand na maand een slechte omzet en kom je steeds dieper in de schulden te zitten? Dan kan het een goed idee zijn om je idee te verkopen. Een koper kan namelijk misschien wel genoeg geld in het bedrijf stoppen om het te redden. Zorg er hierbij voor dat je tijdig actie onderneemt en niet te lang wacht totdat het bedrijf helemaal niet meer te redden is.

Tegelijkertijd is het natuurlijk belangrijk ook op de toekomst te letten. Kan het zijn dat je bedrijf over een jaar beter gaat lopen en/of het bij verkoop meer op kan leveren? Dan wil je juist niet te snel verkopen. Dit is hetzelfde als bij het bezitten van aandelen. Hoewel je bij een daling in de koers uit angst wilt verkopen, kan het een betere keuze zijn om er aan vast te houden, geduld te hebben en te verkopen wanneer er een beter moment is. Denk hier dus goed over na en kijk naar de mogelijkheden. 

Je wilt het bedrijf niet meer runnen

Een andere situatie om je bedrijf te verkopen, is als je er op een persoonlijk niveau niet meer gepassioneerd bent over het bedrijf. Als je liever iets anders wilt doen, te veel werk in het bedrijf moet stoppen of het gewoon niet meer zo interessant vindt, kan het een optie zijn om het bedrijf te verkopen. 

Een erg winstgevend bedrijf

Een erg tactische zet is om je bedrijf te verkopen als deze juist erg winstgevend is. Potentiële kopers zullen namelijk erg geïnteresseerd zijn in een bedrijf dat elke maand winst blijft boeken. Het is hierbij van belang dat je een duidelijke waardebepaling van je bedrijf doet en je bedrijf zo rendabel mogelijk kunt verkopen. 

Die duidelijke waardebepaling doe je het beste door daar iemand voor te vinden die er in is gespecialiseerd. Heb jij bijvoorbeeld een bedrijf in de leisuresector? Dan kun je een professionele taxatie verkrijgen bij een bedrijf als Kruidenier. Deze professionele taxatie is enorm belangrijk voor zowel de beslissing voor jezelf of je wilt verkopen als voor het maximale uit de verkoop halen. Deze stop wil je dan ook niet overhaasten. 

Een dwingende reden

Als laatste situatie is het ook mogelijk dat je noodgedwongen afstand moet doen van je bedrijf. Misschien vanwege een scheiding, sterfgeval of een andere reden. Zorg er dan voor dat je doet wat je kan om een de best mogelijke uitstap te creëren. In een dergelijke situatie kan dit erg moeilijk zijn. Het is daarom belangrijk om, waar mogelijk, even rust te nemen en de tijd te nemen om na te denken over de stap die je gaat nemen. Dit om het maximale eruit te halen voor jezelf en geen overhaaste beslissing te maken waar je later eventueel spijt van kunt hebben. 

Wil je nog meer weten en informatie over de eerste stappen die je moet zetten om je bedrijf te verkopen? Lees dan online meer informatie, praat met mensen om je heen en maak de beste beslissingen voor jou om je bedrijf op de juiste manier te verkopen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *