De invloed van Artificial Intelligence op marketing

Artificial Intelligence is booming. Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar mogelijkheden om het in hun bedrijf te implementeren. Daar is alleen heel wat kennis en kunde voor nodig. Ook brengt het vaak ingrijpende aanpassingen met zich mee. Wanneer u hier wel wat advies bij kan gebruiken, is het slim om een specialist van bijvoorbeeld Accenture Insights in te schakelen. Wanneer u in de marketing- en salesbranche werkzaam bent, merkt u waarschijnlijk dat u al dagelijks te maken heeft met Artificial Intelligence. Maar wat is nu de impact van AI op deze branche? In dit artikel vertellen we u er meer over.

Wat is de impact van AI op marketing en sales?

Kunstmatige intelligentie laat overal zo zijn impact achter – en die impact wordt alleen maar groter. Er zijn echter een paar branches waar de impact groter is dan in andere branches. Eén daarvan is de marketing- en salesbranche. Op welke manieren wordt AI in de marketing al gebruikt?

Content ontwikkeld door kunstmatige intelligentie

Bedrijven steken veel tijd in de juiste content. Ook content marketing is booming. Kunstmatige intelligentie kan een hoop taken overnemen, maar bij veel zaken is toch de menselijke hand nog nodig, zo ook bij de creatie van content. Echter kan kunstmatige intelligentie dit proces wel versnellen en verbeteren. Zo zijn er diverse tools ontwikkeld waarbij de schrijver inzicht krijgt in de belangrijkste thema’s voor de desbetreffende doelgroep. Daarnaast kan ook gedacht worden aan het schrijven van productbeschrijvingen met behulp van Natural Language Generation. NLG zet gestructureerde data namelijk om in leesbare tekst waarbij rekening gehouden wordt met ingestelde regels. Zo kan de tekst geheel volgens SEO-richtlijnen gegenereerd worden. Dit gaat dan natuurlijk wel om kleine stukjes tekst. Wanneer het gaat om grote, inhoudelijk goede teksten, is menselijke creativiteit echt onmisbaar.

Leadgeneratie met AI

Met AI kunnen business-to-business organisaties veel makkelijker leads selecteren en opvolgen. Zo kunnen er bijvoorbeeld belangrijke overeenkomsten tussen klantgroepen gevonden worden. Op basis van deze overeenkomsten krijgen de leads een leadscore. Dit heet predictive lead scoring en het werkt goed wanneer u erg veel leads hebt. Op deze manier kunnen de beste leads namelijk als eerste opgevolgd worden.

Een belangrijke rol voor big data

Waar marketing en Artificial Intelligence gecombineerd worden, ligt een belangrijke rol voor big data. Klantdata wordt gecombineerd met andere databronnen waardoor zoekopdrachten steeds relevantere resultaten voor die specifieke klant opleveren. Hiermee kunnen ook gedrag, voorkeuren en toekomstige aankopen voorspeld worden. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos wanneer big data en Artificial Intelligence gecombineerd worden. Let hierbij wel op dat moderne consumenten geen fan zijn van starre personalisering. Sluit ze niet te veel op in hokjes; ze willen graag hun eigen journey bepalen.  

Grote veranderingen in marketing door AI

Experts verwachten dat AI de marketingbranche volledig gaat veranderen. Doordat de online consument steeds hogere eisen stelt en verwacht dat alles gepersonaliseerd is en er een 24/7 dienstverlening is, moet er veel ontwikkeld worden in combinatie met AI, big data en het voorspellen van klantgedrag.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *