De voordelen van Social Return

Voor het begrip Social Return of Social Return on Investment bestaan op dit moment meerdere definities. Dat zorgt ervoor dat dit begrip op meerdere manieren uitgelegd kan worden. Vaak wordt er met Social Return echter gedoeld op de uitleg die de overheid voor het begrip bedacht heeft. De uitleg die de overheid hierbij heeft, bespreken we in de volgende alinea.

Wat is Social Return?

Social Return afspraken hebben een doel. In dit geval is het doel meestal om de arbeidsparticipatie te vergroten bij mensen die een afstand ervaren tot de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt Social Return bij alle aanbestedingen verplicht gesteld door de overheid. Sinds 2011 is Social Return door de overheid bij alle inkopen en aanbestedingen zelfs als contractvoorwaarde opgenomen. Dit is een maatregel met grote gevolgen. Bij een aanbesteding boven de 250.000 euro moet er bij de uitvoering ook gebruik gemaakt worden van mensen die een grotere afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De gemeenten mogen zelf invulling geven aan Social Return en daarmee mogen ze het ook zelf concreet maken in de eigen gemeente. Als we lokaal gaan kijken, dan ligt de bestedingsdrempel van 250.000 euro in gemeenten over het algemeen lager.

Meerwaarde voor bedrijven bij Social Return

Of bedrijven er meerwaarde aan hebben, ligt helemaal aan hoe het bedrijf zelf met de Social Return omgaat. Er zijn wel een aantal voordelen welke heel erg interessant kunnen zijn voor bedrijven. Social Return levert namelijk best veel publiciteit op. U kunt zo dus gemakkelijk gratis reclame maken voor het bedrijf. Daarnaast geeft het het bedrijf een maatschappelijk gezicht. Ook biedt het de medewerkers de kans om zichzelf verder te ontwikkelen op professioneel gebied. Tevens creëert een bedrijf hiermee meer diversiteit, wat uiteindelijk tot nieuwe inzichten kan leiden. Ten slotte biedt het erg veel mogelijkheden om in contact te komen met een geheel nieuw netwerk.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *