Dit zijn de rechten en plichten van een huurder

Als huurder heb je verschillende rechten, maar je hebt ook plichten waar je aan moet voldoen. Welke rechten en plichten dat precies zijn, leggen we je in het artikel hieronder uitgebreid aan je uit.

De plichten

Laten we beginnen met de plichten die je als huurder hebt. Dit zijn er twee, waarvan de eerste misschien een beetje een inkoppertje is. Als huurder moet je namelijk op tijd het juiste bedrag voor de huur betalen. Doe je dit niet, dan kan de verhuurder vrijwel direct stappen ondernemen, het kan dan zelfs tot een rechtszaak komen. Houd dus stipt in de gaten wanneer je je huur moet betalen en houd je dan ook aan die afspraak. Dat is zowel voor jou, als voor je verhuurder het makkelijkste.

De tweede plicht die je hebt als huurder, is dat je je als een goede huurder moet gedragen en zorgvuldig om moet gaan met hetgeen dat je huurt. Wanneer je besluit iets te gaan huren, wordt een huurovereenkomst opgesteld. Hierin staat als het goed is precies wat je rechten en plichten zijn. Lees deze overeenkomst dan ook goed door en teken de overeenkomst niet voordat alles duidelijk is en beide partijen tevreden zijn met de voorwaarden van de overeenkomst.

De rechten

Tegenover de twee plichten, staan twee rechten die je hebt als huurder. Namelijk het recht op woongenot en het recht op huurbescherming. Wat deze twee rechten precies inhouden, leggen we je hieronder uit.

Een huurder heeft recht op woongenot, dit houd in dat je als huurder recht hebt op een woning waar je rustig en fijn kunt wonen. Nederland is een behoorlijk dichtbevolkt land, wanneer je dus een woning huurt in de buurt van schiphol en je hebt last van het geluid van vliegtuigen, is dat niet de schuld van de verhuurder en kun je daar niets tegen doen. Wanneer de woning die je huurt echter niet goed geïsoleerd is, waardoor je last hebt van het geluid van deze vliegtuigen, kun je de verhuurder daarop aanspreken en je op het recht op woongenot beroepen.

Het recht op huurbescherming houd simpelweg in dat de verhuurder de huur niet zomaar mag opzeggen. Je kunt dus niet zomaar uit je woning worden gezet. Een verhuurder kan wel eenzijdig de huur opzeggen, maar als de huurder hier niet mee instemt, blijft het huurcontract in stand. Je hebt alleen recht op huurbescherming als je je gedraagt als een goede huurder en je dus op tijd je huur betaald en het gehuurde netjes behandeld.

Meer weten?

Heb je vragen, of wil je meer weten over jouw rechten en plichten als huurder? Of heb je misschien hulp nodig bij een juridische kwestie? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten, zij weten alles van het huurrecht.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *