Facturen, nepfacturen en spookfacturen

Er worden tegenwoordig steeds vaker in grote aantallen via e-mail nepfacturen verspreid. De spookfacturen zijn amper van echte facturen te onderscheiden.

Ook worden er veel valse betalingsherinneringen verspreid van openstaande facturen van bijvoorbeeld KPN en ZIGGO. Meestal is er een zip bestand in de bijlage bijgevoegd, die in plaats van de factuur of specificatie een virus of malware bevat. Hiermee worden jouw gegevens achterhaald door de fraudeurs, of ze proberen om toegang te krijgen tot je computer of computersystemen te verstoren.

Benieuwd hoe een echte factuur eruit ziet? Bekijk hier een voorbeeld factuur word versie.

Hoe herken je een nepfactuur?

Meestal is aan het adres van de afzender, aan het incorrecte taalgebruik of aan de link in het bericht wel te zien dat het om oplichting en fraude gaat. De links in het e-mail bericht kan je controleren door met je muisaanwijzer op de link te gaan staan, zonder op de link te klikken! Het adres van de link verschijnt dan in beeld. Je kan dan aan het adres zien dat het niets met het bedrijf waarvan de valse nota afkomstig lijkt te zijn, te maken heeft.

Wat kun je doen bij een nepfactuur?

Elke dag worden zzp’ers, bedrijven en particulieren wel slachtoffer van deze zogenaamde acquisitiefraude. Wat kun je doen bij een nepfactuur of valse betalingsherinnering en wie sturen ze?

Betaal nooit een factuur of rekening die er verdacht uitziet zonder dat je goed heb gecontroleerd of je bij dat bedrijf een dienst of product hebt afgenomen. Om je collega zzp’ers en ondernemers te waarschuwen, kan je de poging tot fraude melden bij het Steunpunt Acquisitiefraude via de website www.fraudemeldpunt.nl.

Een bekende praktijk is de factuur voor een vermelding of advertentie op een website of in een of andere gids. In de kleine lettertjes staat dan dat het jaarabonnement na betaling ingaat. Ga ook niet in op zogenaamd aantrekkelijke e-mailaanbiedingen. Bel niet en email niet met deze bedrijven! Met deze oplichtingspraktijken, ook wel acquisitiefraude genoemd, worden jaarlijks miljoenen euro’s mee gestolen.

Tips om nepfacturen te voorkomen

Het komt helaas ook voor dat klanten of opdrachtgevers onvindbaar blijken zodra het op betalen aankomt. Zorg ervoor dat je weet met wie je zaken doet. Er zijn verschillende manieren om uit te zoeken of de contactgegevens van jou klanten kloppen. Ondernemers die veel met consumenten te maken hebben, vragen vaak een deel van de betaling vooraf. Je kunt ook factureren per onderdeel.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *