Hoe competentiemanagement jouw werknemers en bedrijf verder brengt

Competentiemanagement gaat over het managen van competenties binnen een bedrijf, zodat zij voor succes binnen de organisatie kunnen zorgen, omdat zij op de juiste plek en tijd aanwezig zijn. Het zorgt ervoor dat organisatiedoelstellingen gerealiseerd kunnen worden, door de missie, visie en strategie van de organisatie te verbinden met de competenties van de verschillende functies binnen dat bedrijf. Het is een combinatie van kennis, vaardigheden en eigenschappen waardoor een werknemer effectief kan functioneren. Denk hierbij aan voorbeelden zoals klantgerichtheid, adviezen kunnen geven en de competentie van leiderschap. Er wordt dus eigenlijk altijd naar meerdere aspecten gekeken om tot een oordeel te kunnen komen.

De voordelen van competentiemanagement

Er zijn verschillende voordelen die competentiemanagement met zich meebrengt:

  • Taken kunnen efficiënter en zelfstandiger worden uitgevoerd;
  • Er wordt een leeromgeving voor medewerkers gecreëerd;
  • Het zorgt voor structuur binnen de organisatie;
  • Het zorgt ervoor dat medewerkers kunnen bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie;
  • Het maakt dat medewerkers gemakkelijker te begeleiden, sturen, beoordelen en belonen zijn;
  • Strategisch personeelsbeleid wordt op deze manier aangestuurd en krijgt een richting.

Hoe kun je competentiemanagement succesvol invoeren binnen je organisatie?

Het is belangrijk dat je op meerdere momenten gedurende de loopbaan van medewerkers metingen doet. Kijk daarbij niet alleen naar het gedrag, maar ook naar de aard en aanleg van iemand. Naast de individuele, moet je ook de gezamenlijke competenties meten van het team in zijn geheel. Formuleer de competenties in begrijpelijke taal voor iedereen en gebruik de ik-vorm bij gedragsindicatoren tijdens de testen, zodat de medewerkers zich persoonlijk aangesproken voelen. Als je heel competente mensen in dienst neemt, zit er voor hen geen uitdaging meer in het werk. Het gevolg is dat mensen lui worden en snel op zoek zullen gaan naar een andere baan.

En waar moet je verder op letten?

Competenties hebben een andere uitwerking op uitvoerend niveau dan op strategisch niveau. Daarom is het belangrijk om niveaus van gedragsindicatoren vast te stellen. Hoe handig competenties ook zijn, beoordeel mensen niet op de competenties zelf maar op het resultaat van hun handelen. Dat is het meest effectief en het meest eerlijk. Leg daarbij verbanden tussen verschillende scores bij testuitslagen. Je kunt hier eventueel iemand voor inhuren. En wees niet te enthousiast, maar begin klein. Je kunt het competentiemanagement daarna altijd verder uitrollen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *