Last van een negatieve BKR registratie? Daar kun je wat aan doen

Het Bureau Krediet Registratie registreert leningen, afbetalingsregelingen en betalingsachterstanden. Als je ooit een lening hebt gehad, dan sta je net als vele andere Nederlanders in dit systeem vermeld. Ook na het afbetalen van een lening of schuld blijft jouw registratie nog vijf jaar in het systeem staan. Dit kan voor problemen zorgen, bijvoorbeeld wanneer je een hypothecaire lening wilt afsluiten bij aankoop van een huis. Kun je eigenlijk een hypotheek met BKR afsluiten? Wat is het verschil tussen een positieve en negatieve BKR? En misschien wel de belangrijkste vraag: Kun je een BKR laten verwijderen?

Wat is een negatieve BKR?

Iedere lening of schuld wordt geregistreerd door Bureau Krediet Registratie. Wanneer je netjes jouw lening hebt afbetaald en geen schulden meer hebt staan, dan is er sprake van goed financieel gedrag. Dit betekent een positieve BKR registratie. Wanneer je een schuld hebt lopen, of achterstand hebt opgelopen tijdens het aflossen van een lening, dan zal de kredietverstrekker dit melden bij het BKR. Dan wordt er een codering van achterstand toegevoegd aan jouw registratie. Dit noemt men de A-code. Deze code blijft vijf jaar na het aflossen van de lening staan, en is zichtbaar voor iedere kredietverstrekker. Dit is dus een negatieve BKR.

Een hypotheek met BKR afsluiten

Een hypotheek is in principe gewoon een lening. Dit kan bij een bank zijn, of bij een andere geldverstrekker. Wanneer je positief geregistreerd staat, dan kun je in veel gevallen toch een hypotheek met BKR afsluiten. Er wordt bij de toetsing voor jouw maximale hypotheek wel rekening gehouden met deze registratie. Dit kan betekenen dat de maximale hypothecaire lening lager uitvalt dan voor een persoon zonder enige vorm van registratie het geval is. Wanneer je een negatieve BKR hebt staan, dan wordt de kans kleiner maar het is zeker niet uitgesloten dat het toch mogelijk is. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat je de lening volledig hebt afbetaald.

Kun je een BKR laten verwijderen?

We gaven al aan dat een negatieve BKR vijf jaar na het aflossen van de schuld of lening blijft staan. Wanneer je in deze periode een huis wilt kopen en een lening aanvraagt zal dit ter sprake komen. Hoewel het niet mogelijk is om de BKR te laten verwijderen, kun je wel een code van herstel aanvragen. Wanneer er namelijk een H-code wordt toegevoegd aan de registratie, is dit een teken dat de lening of schuld geheel is afgelost, of dat de kredietverstrekker of het BKR besloten heeft dat je weer kredietwaardig bent. Dit is mogelijk binnen die vijf jaar, dus je hoeft niet te wachten.

Hoe ga je te werk?

Als je een hypotheek met BKR wilt afsluiten, dan kun je als eerste de uitstaande schulden aflossen. Anders wordt je direct beperkt in je mogelijkheden, en de hoogte van de hypothecaire lening. Als dit het geval is, of er zijn andere omstandigheden waarom je in aanmerking komt voor herstelling, dan kun je bij de kredietverstrekker waar je de negatieve registratie hebt staan verzoeken om deze BKR te laten verwijderen. Wanneer dit niet lukt, dan kun je naar de Geschillencommissie stappen. Die uitspraak is bindend, zorg er dus voor dat alle feiten kloppen. Je kunt hiervoor een bureau inschakelen dat je bijstaat, wat het proces kan versnellen. Zo kun je snel jouw droomhuis kopen, ook met een BKR

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *