Systeembeheer, wat is dat?

Systeembeheer betekent in de breedste zin van het woord het opzetten en onderhouden van alle computer- en netwerk gerelateerde systemen binnen een bedrijf. Dit wordt ook wel ICT genoemd. Het onderhouden van deze onderdelen is veel belangrijker dan menig mens denkt. Het stopt niet bij het oplossen van problemen, maar begint al bij het opzetten van een bedrijf. Het is geheel afhankelijk van het bedrijf hoe dit zich vom geeft. In dit artikel vertellen we je meer over systeembeheer. 

Wat valt er onder systeembeheer?

Onder systeem beheer wordt verstaan: dat men alle systemen welke aangesloten zijn op het netwerk worden beheert. Dit gaat om: servers, netwerkapparatuur, telefonie, printers, pc’s en dergelijke. Mensen die systemen onderhouden worden ook wel systeembeheerders genoemd. In grote bedrijven valt dit vaak onder netwerkbeheer. Indien je over een klein bedrijf beschikt is het niet nodig om een eigen afdeling voor systeem- of netwerkbeheer onder je vleugels te hebben. Vaak is het goedkoper om dit uit te besteden aan een extern bedrijf. 

Wat doet een systeembeheerder?

Een systeembeheerder is niet alleen bezig met het monitoren van IT-systemen, deze hoort ook advies te geven over de implementatie van nieuwe hard- en software. Daarnaast nemen ze de verantwoording bij een migratie naar de cloud en voeren ze changes uit. Daarnaast maken ze back-ups en schrijvens ze gebruiekrshandleidingen. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat het systeem beheersbaar blijft, en ten alle tijden de handleiding kan worden geraadpleegd.  Het is geheel afhankelijk van je bedrijf en jouw wensen hoe de systeembeheerder te werk gaat en hoe je systeembeheer eruit gaat zien. 

Waar is een systeembeheerder verantwoordelijk voor?

Een systeembeheerder is voor veel dingen verantwoordelijk. Deze kan verantwoordelijk zijn voor:

  • Het maken – en controleren van een Back-up 
  • Monitoring: Een systeembeheerder moet controleren en in de gaten houden dat alle componenten foutloos en fatsoenlijk werken, inclusief performance metingen e.d.)
  • Systeem updates installeren via WSUS
  • Installeren en configureren van software en programma’s via WDS-servers
  • Het beleid bepalen van de IT-infrastructuur en de beveiliging
  • Toegangsbeheer (Wie mag, maar en wanneer toegang voor krijgen)
  • Beveiligingsbeleid toepassen (Niet alleen gebruikersbeheer, maar ook firewalls, en applicatie rechten
  • Documentatie maken en beheren van de IT-Infrastructuur zoals de standaard beheer taken en architectuur etc.
  • Creëren van filesysteem, extra schijfruimte en mappen

Systeembeheer is belangrijk en een systeembeheerder zorgt er uiteindelijk voor dat jouw systeem in je bedrijf vlekkeloos draait. 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *