Thuisstudie een eigen bedrijf starten

Een bedrijf beginnen is de droom van veel mensen, veel mensen weten echter niet waar te beginnen of welke vormen van een eigen bedrijf er zijn. Het klinkt ook wel heel erg ondernemend en dat is ook zo, maar denk bijvoorbeeld aan ZZP’ers of een eenmanszaak dit zijn ook allemaal mensen met een eigen bedrijf, sommige mensen zijn ZZP’er maar werken wel voor een of meerdere bedrijven, en hebben daarbij het voordeel dat ze de vrijheid hebben, maar weer het nadeel dat ze geen zekerheid hebben. Die zekerheid heb je ook niet wanneer je gewoon in loondienst bent.

Wat dat betreft zijn er veel wegen naar Rome, en moet je bij jezelf nagaan wat je echt wilt. Je wilt dus een bedrijf beginnen, ik ga er maar even vanuit dat je al weet wat je wilt beginnen, maar dat je niet weet hoe te beginnen? Vroeger zouden ze zeggen dat als je niet eens weet hoe je moet beginnen, dat je er niet aan moet beginnen. Dit is niet waar, er kan een echte ondernemer in je schuil gaan, en misschien heb je alleen een duwtje nodig om te beginnen. Maar ook het ondernemers bloed hoeft niet in je te zitten om een eigen bedrijf te starten, er zijn zat voorbeelden van mensen die als ZZP’er werken omdat het bedrijft waar ze willen werken dit eist, denk hierbij aan Post NL. Post bezorgers zijn niet bepaald van het type “ondernemer” toch zijn er veel ZZP’er omdat het bedrijf dit zo heeft bedacht en het goedkoper is voor Post NL om zo zaken te doen. Niet helemaal eerlijk maar wel financieel technisch gezien slim.

Volg een thuisstudie

Je wilt dus een eigen bedrijf starten maar weet niet waar te beginnen? In dat geval zou ik je willen aanraden om een thuisstudie te volgen, wat dat betreft zijn er tegenwoordig allerlei thuisstudies te vinden op elk gebied, je kan een studie “een eigen bedrijf starten” volgen. Maar bijvoorbeeld ook een cursus Microsoft Word, of een cursus Nagel styliste, ook deze cursussen dragen natuurlijk bij aan het zelf ondernemen.

Wanneer je een eigen zaak wilt starten, dan zijn er bepaalde stappen te nemen, en dien je wat kennis van bepaalde zaken te hebben. Denk hierbij aan het schrijven van een ondernemersplan, je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, het doen van je belasting aangifte, of je dit nou uitbesteed of niet, je moet wel weten hoe het werkt en het waarom. Daarnaast is het ook wel handig om de beginselen te leren van het opzetten van je bedrijf het promoten en klanten werven voor je eigen bedrijf.

De basis

Zo zijn er een aantal basics die je echt wel moet weten en die je juist leert met een thuisstudie hierover. Het mooie van deze thuisstudie is dat je bij de meeste onderwijsinstellingen zoals NHA, NTI, Studieplan en LOI, eerst een proefles of gratis studiegids kunt aanvragen, zo kun je vrijblijvend kijken of zo,n thuisstudie wel wat voor je is. Een van de nadelen van een thuisstudie is namelijk dat je moet beschikken over discipline en wilskracht. Niemand gaat jou aan het studeren zetten, je zult het helemaal zelf moeten doen, en dat is het hem nou net.

Want ook bij het starten van je eigen bedrijf, heb je deze eigenschappen nodig, anders wordt het niks. Als je in loondienst bent, dan zet jouw werkgever je aan het werk, die verteld je precies wat te doen, en op basis van jouw vaardigheden heeft hij je ook aangenomen. Ben je ZZP’er, eigen baas of freelancer? Dan kun je voor opdrachtgevers werken die ook een beroep doen op jouw vaardigheden en je vertellen wat ze van je verachten, echter is het niet goed dan nemen ze iemand anders en moet je dus wel al meer naar eigen inzicht handelen. Ben je een BV of eenmanszaak en lever je ene dienst of product, dan zul je echt wel jezelf aan het werk moeten zetten.

Persoonlijke eigenschappen en kennis

Ook wanneer je even een keer geen zin hebt, moe bent, niet lekker bent. Je zult hier door heen moeten bijten en zorgen dat je werk gedaan wordt. Stel doelen, wees vindingrijk en assertief. Wilskracht en discipline zijn maar twee van de vele eigenschappen die je nodig hebt om een bedrijf succesvol te laten worden.

Naast de persoonlijke eigenschappen is kennis ook belangrijk, je moet natuurlijk wel genoeg kennis hebben in het geen wat je wilt gaan doen, maar ook dit kan je leren, stel je wilt weg bij je werkgever en iets voor jezelf beginnen maar daar totaal geen ervaring in hebben, of net niet genoeg, dan kun je hier eerst een thuisstudie of cursus in gaan volgen. Je wilt bijvoorbeeld internationaal zaken gaan doen of een internationale website beginnen, maar je Engels is niet zo goed? Dan kun je er voor kiezen om eerst een cursus zakelijk Engels te volgen. Het zelfde geldt natuurlijk voor wanneer je Frans leren wilt of Spaans leren wilt.

Voordelen van een thuisopleiding zijn dat je een studie kunt volgen naast je werk, geheel in je eigen tijd en op je eigen tempo. Je kunt er meerdere tegelijkertijd volgen, ze zijn in verhouding niet duur, vaak is er sprake van slagingsgarantie en zijn de diploma’s erkend door het ministerie en branche organisaties.