Wanneer kan ik gebruikmaken van fiscaal advies?

Er zijn een heleboel fiscale faciliteiten waar je als ondernemer gebruik van kunt maken. Omdat dit soms nogal lastig kan zijn, kan het slim zijn om hiervoor fiscaal advies in te winnen bij een professional. Ben je toch benieuwd welke fiscale mogelijkheden je allemaal hebt? In deze blog bespreken we er een aantal!

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is voor ondernemers die winst hebben gemaakt, voldoen aan het urencriterium en de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt. Het urencriterium houdt in dat je meer tijd moet besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden en bovendien in het kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteedt. Voldoe je aan deze eisen? Dan mag je €7.280 over je winst aftrekken.

MKB-winstvrijstelling

Ook de MKB-winstvrijstelling is een aftrekpost op je winst, welke je krijgt als je ondernemer bent. De winst moet eerst worden verminderd met de ondernemersaftrek, en vervolgens mag je 14% van de winst aftrekken.

Fiscale oudedagsreserve

Als ondernemer mag je elk jaar een bepaald deel van je winst reserveren voor je oudedagsvoorziening, namelijk de oudedagsreserve. Deze reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing, waardoor dit je op de korte termijn belastingvoordeel oplevert. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om gebruik te kunnen maken van de oudedagsreserve. Je moet namelijk ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en voldoen aan het urencriterium. Ook mag je de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt aan het begin van het kalenderjaar.

Investeringsaftrek

Er zijn verschillende investeringsregelingen waar je als ondernemer in Nederland gebruik van kunt maken. Hiervoor moet je belastingplichtig zijn voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Soms kan het zo zijn dat je investeringsaftrek moet terugbetalen. Er zijn over het algemeen 3 verschillende soorten investeringsaftrek. Als je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen kom je in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Heb je geïnvesteerd in milieu-investeringen? Als deze door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Financiën zijn erkend als milieu-investeringen kom je in aanmerking voor de milieu-investeringaftrek. Tot slot is er de energie-investeringsaftrek. Deze gelden voor nieuwe bedrijfsmiddelen die door de hiervoor genoemde ministeries zijn erkend als energie-investeringen. Hierboven werd al genoemd dat je soms de investeringsaftrek moet terugbetalen, wat gebeurt als desinvesteringsbijtelling. Dit is het geval als je bedrijfsmiddelen hebt verkocht of geschonken waarvoor je investeringsaftrek hebt toegepast. Via de desinvesteringsbijtelling betaal je dan een deel van de aftrek terug.

Fiscaal advies

Er zijn nog veel meer fiscale faciliteiten, zoals de startersaftrek, meewerkaftrek, speur & ontwikkelingsaftrek, stakingsaftrek en willekeurige afschrijving. Ben je benieuwd van welke fiscale voordelen jij als ondernemer gebruik kunt maken? Dan kun je eens contact opnemen met een professional voor fiscaal advies.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *