Werkt jouw bedrijf voor jou of werk jij voor jouw bedrijf?

Veel mensen willen graag een eigen bedrijf hebben. Dit klinkt immers als heel veel geld verdienen, kunnen werken waar en wanneer jij dat wilt. Geen verplichtingen, geen bazen. De meest ultieme vorm van vrijheid.

De werkelijkheid is vaak: Je moet heel hard werken voor je geld. De uren die je maakt zijn al snel 80 uur per week. De verplichtingen zijn er nu veel meer en ook vaak op de meest rare tijdstippen en locaties. De bazen zijn nu je klanten, die soms nog onredelijkere eisen hebben. En die vrijheid is nu een last geworden want tja, hoe ga jij je pensioen regelen, wat als je ziek bent?

Dit tweede scenario is voor veel ondernemers meer realiteit als dat ze eigenlijk zouden willen. Er denken er ook zeer veel over om weer terug te gaan in loondienst.

Al jaren coach ik startende ondernemers (en dat is voor mij elk bedrijf met minder dan 100.000 euro omzet) naar een betere samenhang tussen werk en privé. Gewon door te weten wat je doet en daar dan ook minder tijd aan besteden.

Een aantal dingen moet je hiervoor doen als basis. Ik zeg nadrukkelijk als basis, er is natuurlijk nog veel meer, anders zou elke ondernemer extreem succesvol zijn.

  1. Je begint altijd met je product. Wat maakt jouw product anders dan de producten van de concurrenten? Tip: het is niet kwaliteit, dat vindt namelijk elke ondernemer van zichzelf en zijn / haar bedrijf.
  2. Als je dit helder hebt, dan ga je jouw target audience bepalen. Aan wie ga je verkopen? Tip: Het is niet iedereen. Iedereen is namelijk niemand.
  3. Bouw een website die voor jou werkt en doet wat hij moet doen. Tip: het is niet alleen een mooie brochure zoals 90% van de huidige webpagina’s

Ga hier eens goed voor zitten, spar met mede ondernemers of volg gewoon één van onze gratis online trainingen die je kan vinden op http://small-business-academy.nl/gratis-online-trainingen/